Japonská kuchyně

Jakmile se svět seznámil s japonskou kuchyní (nejdříve “sukijaki”, později pak exotickým “suši”), stala se velmi populární a vyhledávanou. Hodně návštěvníků Japonska se už před svým příjezdem mělo možnost seznámit se syrovými rybami nebo krevetami smaženými v těstíčku. Málokdo je však při své první návštěvě Japonska připraven na tak širokou různorodost tradičních pokrmů, které jsou v japonských restauracích nabízeny. Na japonskou gastronomii a kulinářské zážitky určitě nikdy nezapomenete. Při plánování Vaší cesty do Japonska můžete využít níže uvedený odkaz na restaurace podle místa Vašeho pobytu (v angličtině), anebo se pouze nechat inspirovat následujícím stručným přehledem některých japonských gastronomických specialit.

Průvodce gurmána

Na stránkách GURUNAVI můžete japonské kulinářské speciality vyhledávat podle jídla a/nebo kuchyně, podle různých oblastí, resp. největších japonských měst.Naleznete zde obrázky, menu, ceny a také místa, kde můžete obdržet slevové kupóny.

http://www.gnavi.co.jp/en/

Stránky Vám poskytnou poměrně dobrý přehled restaurací v oblasti Tokia a také Kjóta. Můžete si zde vyhledat recepty, novinky,nově otevřené restaurace a další užitečné informace.

Některá typická japonská jídla:

 

© JNTO

Sukijaki

Je připravováno přímo u stolu. Vařením tence nakrájeného hovězího masa společně s různými druhy zeleniny a dlouhými tenkými nudlemi.

 


Tempura

Zelenina a kořeněné ryby nebo krevety smažené ve speciálním těstíčku.

 


Suši

Jsou malé kousky syrových ryb a jiných mořských živočichů, umístěných na kousku rýže s trochou octa. Nejčastějšími druhy používaných ryb jsou tuňáci, losos nebo krevety. K jídlu se rovněž podává okurka, bílá ředkev a sladká omeleta z vajec.

 


Sašimi

Je velmi podobné suši a často se také se suši z neznalosti zaměňuje. Je to pokrm připravovaný pouze ze syrové ryby, namáčené do sójové omáčky.

 


©JNTO

Jakitori

Jsou malé kousky kuřecího masa, jatýrek a zeleniny, napíchnuté na bambusovou tyčinku a grilované na rozžhaveném dřevěném uhlí.

 


Tonkacu

Je smažená vepřová kotleta ve chlebové strouhance. Velmi se podobá českému smaženému řízku, ale japonská strouhanka je odlišná.

 


Šabu-šabu

Pokrm známý i v jiných asijských kuchyních (např. vietnamské), je alternativou ke švýcarským fondue. Tence nakrájené plátky hovězího masa se hůlkami namáčí do kotlíku s vroucím vývarem (připravuje si každý sám u stolu), krátce se povaří a namočí do připraveného dipu. Zároveň s masem se takto vaří i různé kousky zeleniny.

 


Udon a soba

Jsou dva druhy oblíbených japonských nudlí. Nudle soba jsou pohankové, nudle udon jsou pšeničné. Jsou servírovány jak v polévce, tak v omáčce a na jídla z těchto nudlí existují stovky receptů.